Wat doet een dierenarts dagelijks?

Een dierenarts onderzoekt dieren om de aard en oorzaak van ziektes, afwijkingen of verwondingen te bepalen. Zo voert een dierenarts diagnostische tests uit (bijv. röntgenfoto’s, bloedmonster, ultrasone tests) en interpreteert de resultaten.

 (hond met heupdysplasie)

Ook behandeld een dierenarts zieke of gewonde dieren, bijv. medicatie voorschrijven en toedienen, botten terugzetten, wonden verzorgen en verbinden, anesthesie toedienen of chirurgische ingegrepen uitvoeren.

Verder voert een dierenarts medische routinetests en –controles uit, ent dieren in tegen verschillende ziekten zoals rabiës of hondsdolheid en kan deze euthanasie uitvoeren op dieren.

Daarnaast kan een dierenarts diereneigenaars adviseren over gezondheidsmaatregelen, voedingspatronen en algemene verzorging die nodig zijn om de gezondheid van dieren te bevorderen of voorlichting geven aan het publiek.

Bovendien kan een dierenarts de hygiëne en zorgstandaarden inspecteren in dierenvertrekken, bijv. op boerderijen, in dierentuinen, kennels, stallen, dierenwinkels, veemarkten, dierenshows en sportevenementen met dieren.