Hoe word je dierenarts?

Om dierenarts te worden heb je minimaal VWO, Atheneum of Gymnasium als vooropleiding nodig. Als je dierenarts wilt worden met een havo diploma, zal je dus nog wat verder moeten doorleren. Je zou na de havo naar het VWO kunnen gaan. Ook is het mogelijk om met een HBO opleiding of met een diploma van de Hogere Agrarische School door te stromen naar de opleiding tot dierenarts.

Tijdens die studie komen niet alleen zaken als het kennen van alle diersoorten aan bod, maar zijn ook de anatomie, de ziektes die de dieren kunnen krijgen en de gezondheidszorg en de geneeskunde belangrijke aspecten die geleerd moeten worden.

Waar kun je de opleiding voor dierenarts volgen?

De opleiding tot dierenarts kan je in Nederland alleen aan de Universiteit van Utrecht, aan de faculteit voor diergeneeskunde volgen. De opleiding duurt 6 jaar. Sommige studenten volgen hun studie in België of Duitsland of Engeland. In het eerste jaar van je studie in Nederland moet je een keus maken of je je wilt specialiseren in boerderijdieren (landbouwhuisdieren), zoals koeien, schapen, varkens en kippen, of in ‘gewone’ huisdieren (gezelschapsdieren), zoals katten, honden, cavia’s en konijnen (enzovoorts). Als je voor boerderijdieren kiest is het dus aannemelijk dat je later, als je klaar bent met je studie, werkt zoekt als dierenarts voor vee. Vee vind je in grote steden nauwelijks, dus een arts voor landbouwdieren word je als je graag met grote dieren wilt werken, graag op het platte land wilt wonen of als je om andere redenen heel graag dierenarts voor landbouwdieren worden wilt.

Je kiest voor de gezelschapsdieren als je een dierenarts wilt worden die vooral gewone huisdieren, zoals katten, honden, konijnen, cavia’s, schildpadden, enzovoorts, gaat behandelen.
Als je gekozen hebt welke richting je studeren wilt, worden je vakken tijdens je studie al aangepast aan je keuze.